Norsk Fjordhest

Vår nasjonalskatt. Vestlandshesten. Du har nok både sett den og hørt om den. Noe mer norsk enn den får vi vel ikke...

Fjordhesten stammer mest sannsynlig fra den mongolske villhesten Przewalskij, helt sikkert vet man at dagens hester er resultat av mer enn 2000 års vestlandsk temming og avl. For vikingene var Fjordhesten en høyt verdsatt alliert. De brukte den som fremkomstmiddel, til å frakte skip og til underholdning. Frem til 1980-tallet benyttet forsvaret rasen i militær tjeneste. En arv vi fremdeles fører etter vikingene er at vi klipper manen stående slik at halsen blir fremhevet.

Gjennom slutten av 19. og begynnelsen av 20.århundre ble en kraftigere fjordhest avlet frem for å trekke de nye, tunge landbruksmaskinene. Dagens hester er igjen avlet slankere, og ligner således mer på den opprinnelige Fjordhesten.

Fjordhesten sitt fremste kjennetegn er den blakke fargen. Fem varianter av den blakke fargen er tillatt: Brunblakk, rødblakk, ulsblakk, gulblakk og grå. Blakke hester får avtegn som ingen andre hester får, og dette kalles urtegn. Ålen, en mørk stripe som går fra haletupp til lugg, er et slikt urtegn. Andre urtegn er sebrastriper på beina, mørke øretupper, grep (mørk stripe over manken) og njålsmerke (mørk flekk på kinnet).

Rasen er en stødig kjørehest, og dens kalde hode gjør at den egner seg til det meste innen ride- og kjøresport. I tillegg er den en trofast terapihest, velegnet kløvhest, skogshest, turridning osv. Det arrangeres årlig Fjordhest NM, et populært arrangement der den får vist sine ferdigheter innen sprang, dressur og kjøring.

Jeg anbefaler alle som er interessert i rasen ta en titt her: fjordhest.net/blogg

I Trøndelag har vi eget lokallag der vi samarbeider for avl, trening, kurs og lignende. Ta  gjerne kontakt om du ønsker mer informasjon om rasen.