Vi er bosatt i vakre Levanger kommune i Trøndelag, en times kjøring nord for Trondheim. Oppdretternavnet ble godkjent tidlig på 2000-tallet, og det første Tervuerenkullet ble født i 2003 - det samme året som vår yngste sønn Håkon ble født. Og siden den gang kan man vel si det har gått slag i slag.. Det første JRT-kullet kom i 2008.

Hundelivet

Min hundegalskap er nok medfødt og fikk tidlig stimuli da min mor kjøpte den første Papillonen i 1978. Etter det kom det flere (mange flere!!) og det hele endte opp i et stort oppdrett av både Papillon og Tibetansk Spaniel under kennelnavnet Mangos. Vi hadde også Lundehund og Shih Tzu i en periode. Utstilling og avl ble derfor en naturlig del av min oppvekst.

Etter at jeg flyttet hjemmefra har det kommet og gått flere hunder, både av miniatyr og, siden 1993, gjeterhunder. I 1993 kjøpte jeg min første Border Collie tispe ved navn Sandra, og i 1997 kom hennes helsøster Tedda i hus. Med disse konkurrerte jeg først og fremst i lydighet, men var også innom agility, gjeting og bruks. Sandra og jeg konkurrerte i Klasse Elite lydighet og hadde opprykk til Klasse II agility.

I 2000 kom den første Terven i hus. Jeg har ført frem flere hunder i lydighet og nevnes må Heierås Fame som har to førstepremier i Elite og opprykk til C-spor.

Heierås Fame og Heierås Kaiza.

Vi har alltid ønsket oss en rase i tillegg og etter å ha vært innom Engelsk Springer Spaniel ble jeg etter hvert oppmerksom på Jack Russell Terrier. I 2007 kom Debbie (Saltisgårdens Debra Kadabra) til Heierås og via henne fant vi vår maskot-rase.

Debbie og Ask fra hennes første kull.

Etter at vi flyttet fra landlige Heierås og til Høgberget i 2013 er det JRT som har fått fullt fokus. Det ble litt mer praktisk med en liten rase i et boligfelt. Jacken imponerer oss til stadighet med sin "storhet" i sin lille & hendige forpakning. Og den kan brukes til det aller meste, så ikke la deg lure av størrelsen! Vi er i hvert fall helt betatt av denne herlige, lille hunderasen.

Vi har aldri mer enn et par hunder hjemme. Vi er heldige å ha gode fôrverter og deleiere til våre potensielle avlsdyr, og vi ønsker at alle hundene får god oppfølging, trening og masse oppmerksomhet. Vi har kommet frem til at dette er en ordning både vi og hundene trives med.

Jeg var med i etableringen av Levanger Hundeklubb i 1997 og har sittet i styret i en god del av disse årene. Jeg har hatt verv i Norsk Belgisk Fårehundklubb i to perioder; Sekretær i perioden 2003-2005 og styremedlem avl i perioden 2006-2008. Jeg har i tillegg sittet i styret for NKK avd Trøndelag og NBFK avd Trøndelag. Jeg ble utdannet NKK Trinn 1 instruktør i 1998, og i 2015 ble jeg godkjent NKK Trinn 2 instruktør lydighet. I 2014-16 drev jeg Hunderommet her i Levanger, en spesialbutikk for hund, med vekt på kvalitetsutstyr, kurs og pelsstell. Jeg har studert Hundefaget ved Høyskolen i Nord Trøndelag, og her fikk jeg bla grundig innføring i temaet genetikk og avl - noe som kommer godt med i oppdrettet. Jeg har også gjennomført kurs via NKK i samme emne.

Hestelivet

Som liten var hest den store lidenskapen, og det ble masse lånte hester og ponnier før jeg endelig kjøpte min egen Kaldblodshoppe for konformasjonspengene.

Før den tid hadde jeg ei fjordhoppe på helfôr da jeg var 13. og jeg glemte nok aldri den herlige, blakke hoppa som ga alt og vel så det på turer i skog og mark.

Her rir jeg Blakka i borgertoget i 1987, og på denne tiden kunne man altså spise pæreis & ri i opptog samtidig :-)

Disse minnene brakte meg tilbake til Fjordhesten, og i 1992 kjøpte jeg føllet Raja N-92-2642. Det grå føllet utviklet seg til å bli ei stødig hoppe som den dag i dag er hesten med stor H for meg. Jeg trente og kjørte inn "Gråa" som jeg kaller henne selv, og hun ble en svært stabil kjørehest som kunne brukes - og ble brukt til - oppdragskjøring, martna, terapiridning, barneridning, rideleir osv. En svært komplett fjording med god moral. Hun fikk 3.pr på utstilling og fikk totalt 6 føll, hvorav 3 hos meg. Hun er bla mormor til 1.pr hoppa Sannheims Blakka. Gråa ble solgt da barn og hund tok all tid. I 2016 ble savnet etter hest for stort, og da det ble dags for å kjøpe igjen var rasevalget aldri et tema. Det måtte selvsagt bli Fjordhest igjen, og aller helst ei grå hoppe. Heldig kan man si jeg var da jeg fikk mulighet til å kjøpe tilbake Gråa, for selv om hun nå er ei gammel dame er det veldig mye hest igjen til mitt bruk :-)

Jeg var med i stiftelsen av Trøndelag fjordhestlag i 1992, og det ble derfor naturlig å være med å ta tak da laget lå i brakk i 2016. Vi fikk i gang laget igjen og jeg er nå sekretær for Fjordhestlaget i Trøndelag.

Vår mailadresse er: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere JavaScript for å kunne se adressen Du kan også nå oss også via mobil 90057276.

/Merethe Boneng