Jack Russell Terrier kommer opprinnelig fra England. Der var det kirkeverge John Russell som utviklet rasen på 1800-tallet. Han utviklet en type foxterrier som skulle ha de jaktegenskapene han ønsket seg, en liten hund med stort nok mot til å gå ned i hi og drive ut rovdyr. Ut av den opprinnelige Jack Russell har det kommet to varianter, Jack Russell og Parson Russell. Størrelsen er den mest iøyefallende forskjellen, men også andre detaljer og egenskaper skiller disse rasene fra hverandre. Parson Russell Terrier var den første rasen som ble anerkjent av FCI. Australske entusiaster samlet seg rundt den mindre varianten, dannet klubben The Jack Russell Klubb Of Australia, og var ansvarlig for rasens utvikling fram til 1991. Jack Russell Terrier ble godkjent som egen rase i 2001 av FCI.

Selv om det har vært en uoffisiell standard i flere år før den ble godkjent av NKK, varierer JRT svært i både utseende og mentalitet. Det finnes både registrerte og uregistrerte JRT i Norge. Siden rasen allerede var å finne i Norge før standarden kom, har det vært mulig å få innmønstret uregistrerte JRT i NKK. Hundene har da blitt vurderte opp mot standarden, og de hundene som ikke har hatt for store avvik har blitt godkjent. Nå er imidlertid stamboken lukket og det er altså ikke mulig å få registrert uregistrerte hunder.

Jack Russell Terrier er en liten, sterk og aktiv bruksterrier med stor selvtillit. De har stor personlighet og er bemerkelsesverdig modig for sin størrelse. Den er en dugelig revejeger i hiet, men duger også til annen jakt og ikke minst ettersøk på flere typer vilt. Den elsker også andre aktiviteter som agility, spesialsøk og alle typer spor og søk - og er en glimrende familiehund med sitt gode gemytt og rolige vesen innendørs.

En Jack vil gjerne følge med på alt det familien foretar ser og elsker å være med der ting skjer. Våre Jacker følger med på alt av båtturer, fotballkamper med barna, skiturer og andre aktiviteter.

Flere Jacker fra oss brukes i praktisk jakt både på rev, mår, grevling, elg og rådyr. Her kommer rasens egenskaper til nytte og de får brukt seg til nettopp det de er tenkt til. Vi selger gjerne til deg som vil prioritere jakt og/eller ettersøk med din hund. Jeg anbefaler at du deltar på kurs allerede fra valpestadiet og oppsøker et aktivt miljø med erfarne instruktører som kan hjelpe deg i gang.

Ikke la deg lure av Jacken sin størrelse, det er "mye hund" i den lille kroppen. Og den mener gjerne alvor! Det er ikke få ganger jeg har vært på aktiviteter der folk har fått hakeslepp av den lille hundens evner og kapasitet :-)

Link til rasestandard JRT

Link til det norske JRT rasekompendiet

Rasegruppen for JRT NorgeStell av pels -> Trimming

Det er viktig å vite at det å anskaffe Jack Russell Terrier medfører litt pelsstell. JRT kommer i tre pelsvarianter; glatthåret, broken (en blanding av glatt og stri) samt strihåret.

En glatthåret har en myk tett underpels med en kort grovere overpels. Den glatthårete skal også være kort på hode og beina. Den røyter en del og man gjør lurt i å børste den jevnlig da dette er med på å hindre at det blir så mye pels inne. Man kan bruke en kam eller en gummikarde til dette. Det kan være lurt å stusse pelsen bak ved rumpa ved noen anledninger, og også ytterst på halespissen.

Brando- glatthåret hannhund

En broken har en myk og tett underpels, men her er overpelsen grovere og noe lengre. Hodet har bart og noe øyenbryn, dette kommer litt an på graden av broken. Denne røyter også noe, men noe mindre enn den glatte varianten. Denne krever litt mer pelsstell, men dette kan man fikse med fingrene eller med riktig utstyr. Her må man nappe pelsen, for hvis man klipper eller barberer kan dette ødelegge funksjonen av pelsen som er å holde vind og vann borte.
Harry - broken hannhund

En strihåret har tett underpels med en ganske lang og grov overpels. Denne skal ha barter, skjegg og øyenbryn, og dette er ofte mer markant enn på en broken. Denne varianten er også rikelig dekket med stri pels på kropp, hode, hale og ben. Det anbefales at den strie nappes 2-4 ganger i året. Dette kan man gjøre selv eller sette bort til en hundefrisør som kan å nappe JRT. Egnet hjelpemidler her er trimmekniver, effileringssaks og potesaks.

Fay - strihåret tispe

Lykke til med JRT - en herlig hund i et lite og praktisk format!